Raňajky sú najdôležitejšie jedlo dňa. Dodáva nám energiu na celodenné fungovanie a správne naštartuje procesy, ktoré prebiehajú v organizme.
Aby sme z raňajok vyťažili čo najviac, mali by obsahovať správne zloženie. Najlepším tipom sú teda ovsené vločky, ktoré si môžete pripraviť na každý deň inak. Stačí obmeniť pridané ovocie a už vaše raňajky budú chutiť inakšie ako v predchádzajúci deň.
Ovsené vločky trošku inak
- 200 g ovsené vločky
- 100 g Chia semiačka
- ks kefir/ jogurt/srvatka / citrón
- 30 g proteín na jednu porciu
- ks kakao
- 15 g mandle
- ks ovocie
Do misky nasypte ovsené vločky, môžete ale nemusíte tam pridať aj Chia semiačka. Množstvo pridajte podľa vlastného uváženia. Pridajte mandle. Vyžmýkajte kúsok z citróna alebo pridajte jogurt, kefir, alebo čo uznáte za vhodné, zalejte to vodou a nechajte to 12 hodín odstáť. Čím dlhšie, tým lepšie. Po ustáti pridajte proteín. Môže byť ochutený, ale nemusí. K tomu pridajte kúsok kakaa a poriadne to premiešajte. Znova to je podľa vašej chuti. Nasleduje ovocie, ktoré si tiež môžete pridať aké len chcete a máme to hotové. Dobrú chuť!
Ovsená kaša bez varenia
- 1 hrsť ovsené vločky
- podľa chuti mrazené maliny
- podľa chuti sušené hrozienka a brusnice
- 3 dl mandľového mlieka (viete si ho vyrobiť aj sami)
- 1 PL kokosový cukor
- 2 PL konopné semienka
- 2 PL mix tekvice a slnečnice
- 1 ks banán
Do misky nasypte vločky a zalejte ich vodou. Približne pol hodine ich z vody zlejte. Vločky obsahujú vitamíny B, železo a aj vápnik. Sú ľahkou stráviteľné, preto ak ste na intolerančnej diéte, sú vhodnou ingredienciou aj pre vás.
Zmäknuté vločky prelejte mandľovým mliekom, nasypte nakrájaný banán, jadierkami posypte vrch a farebne doplňte ovocie. Nenechávajte ich dlho namočené v mandľovom mlieku, polievajte ich tesne pred podávaním. Vytvoril by sa na nich lepkavý gél a ten by už možno mnohé nezjedli.